http://www.grenadinegasztro.blogspot.com/
.
50 dkg kuszkusz
1,2 l forró víz
fél citrom leve
16 ek olivaolaj
2 tk só
2 tk mustár
2 tk őrölt római kömény
frissen őrölt bors
1 nagy gránátalma
1 doboz rukola
1 nagy uborka
1 póréhagyma
1 csokor petrezselyem
Kedves Grenadine!
Nagyon megérintett a gránátalmás kuszkusz salátád látványa, bevallom eddig kuszkuszt csak Rainer Werner Fassbinder filmjeiben láttam felbukkanni németországi arab körökben, ezért eleve előítéletes voltam, sokkal inkább gondoltam a kuszkuszt arab kajának az algíri Kasbah negyedben, mint zsidó ételnek a Rumbach Sebestyén utcában.
Nyakamba vettem hát a várost hogy beszerezzem a hozzávalókat.
Nem rögtön a kuszkusszal kezdtem, mert ahhoz még rendeznem kellett az arcvonásaimat, hogy szenvtelen tekintettel ki tudjam mondani majd az eladónak, hiszen magamtól aligha vagyok képes felismerni, maximum ha kiírják a Tesco nemzetközi polcain, de oda majd este megyek hazafelé a 8 forintos zsemle miatt, ami azonnal elfogyasztva (esetleg még fizetés előtt) élvezhető, másnap viszont már zsinegre kell kötni, nehogy felszálljon mint a május elsejei luftballon a kezemből a minisztériumi felvonuláskor anno.
Kezdtem tehát az 1,2 l forró vízzel. Már itt kezdődtek a gondok, mert szerintem egy kezdő agglegénynek is vannak jogai, tehát ha éppen erre van szüksége miért is nem adnak neki?
Figyelj Grenadine: én nem tudom te merre jársz, de azon a Budapesten ahol én élek, már amennyiben életnek lehet nevezni az ilyet, sehol sem kapni vizet 1,2 literes kiszerelésben!
Pont olyan ez Grenadine, mint amikor apám levágta majdnem a teljes hüvelykujját a szovjet barkácsgéppel, amit a Csatóné csempészett be anno Moszkvából.
Hogy hogyan, azt nem tudom, mert a barkácsgép már eleve nehezebb volt a Csatónénál, aki a csekély súlyát nehéz természetével ellensúlyozta, mindenesetre tény, hogy a barkácsgép nálam landolt, tőlem a bátyámhoz került, én magam láttam, hogy ez a szerkezet eleve életveszélyes, mellőztek róla minden akadályt, mely a közelgő tragédiákat megelőzhette volna, ha egy kicsit előrelátóbb vagyok azonnal telefonálok a Rádióba már 1972 ben, hogy vigyázat, itt a kezemben a bizonyíték, hogy ahol ilyesmit gyártanak, ott inkább előbb, mint utóbb Csernobil lesz meg szarkofág, és ezt nem ellensúlyozza, hogy céna 20 rubel.
Mindegy is a végeredmény megtörtént, apám hüvelykujja oda, következett 4 műtét sorozatban, én meg bejártam a várost a rohadt hidegben karácsony előtt, de hiába: sehol nem kapni ebben a kócerájban négy ujjas kesztyűt.
na pont így van ez az 1,2 literes vízzel is.
Mit tehettem , vettem egy másfél literes szúrós ásványvizet, jól kikevertem belőle a buborékokat úgy másfél órai szorgalommal, így valamelyest vesztett a köbtartalmából, mert ha a vízből kivonod a buborékokat, ami köbcentivel mérhető, akkor máris csökkenni kéne a másfél liternek, hogy ez mégse történik meg, annak még következményei lesznek az elméleti fizikára vonatkoztatva, erről magam fogok gondoskodni, és nem szeretnék a helyében lenni!
Arról a kitérőről már nem is beszélek, hogy forró vizet kapni itt pesten eleve halott ötlet, fogadjunk hogy a bécsi út végén ez nem lehet gond a labancoknál, de megérdemeljük mi hülye zsidók, ha már nem mentünk el innen időben (ami egyébként most is aktuális, mert most is idő van)
Elő hát a műbőr tokban konzervált merülő forralóval, amit utoljára Dobogókőn helyeztünk üzembe, és eleve 110 voltra találtak ki, mint a diavetítőt, ahol a szeműnk előtt olvadt el a celluloid, és ennek látványa gyönyörű volt, mindenki emlékezhet erre a vidéki kultúrházbeli filmvetítésről, ahol szinte ennek volt a legnagyobb sikere, mert a gépész mindenhol volt csak a gépházban nem, amikor a filmszalag elakadt a forró lencse előtt és elolvadt, mint Tárnok Lenke a Casablanca zárójeleneténél, igaz ő a meghatottságtól.
Megvan tehát az 1,2 l forró víz, következzen most a fél citrom leve!
Félcitromot kapni? Gondolod lehet? Pedig milyen praktikus lenne! Belegondolok, hogy eddig én még életemben nem nyomtam ki egész citromot, hanem mindig csak felet, akkor meg minek gyártanak dupla adagot, ezt magyarázza meg valaki nekem!
Na itt van az a pont, ahol lecsaptam a receptedet és két kezemre támaszkodva magam elé néztem fejem lehajtva a konyha asztalon: mi kell még ehhez?
Római kömény? Viccelsz? Itt pesten?
Gránátalma? Szabolcsban?
Doboz rukola? Az első része még csak csak, de rukola? Ilyen névvel kora reggel ne is jöjjek.
Feladtam hát Grenadine, nem eszem én már soha saját gyártású gránátalmás kuszkuszt, maradok a roppantós bécsi virslinél savanyú tekintettel, és meghagyom nektek nőknek a lehetőséget, hogy az ilyesmit valami jó dolog után elénk tálaljátok mintegy megelégedettségetek jelzéseként, hogy hogy csináltátok az a ti dolgotok, minket sem kérdeztek meg soha, hogy hogyan is tettünk titeket boldoggá számtalanszor.
.
50 dkg kuszkusz
1,2 l forró víz
fél citrom leve
16 ek olivaolaj
2 tk só
2 tk mustár
2 tk őrölt római kömény
frissen őrölt bors
1 nagy gránátalma
1 doboz rukola
1 nagy uborka
1 póréhagyma
1 csokor petrezselyem
Kedves Grenadine!
Nagyon megérintett a gránátalmás kuszkusz salátád látványa, bevallom eddig kuszkuszt csak Rainer Werner Fassbinder filmjeiben láttam felbukkanni németországi arab körökben, ezért eleve előítéletes voltam, sokkal inkább gondoltam a kuszkuszt arab kajának az algíri Kasbah negyedben, mint zsidó ételnek a Rumbach Sebestyén utcában.
Nyakamba vettem hát a várost hogy beszerezzem a hozzávalókat.
Nem rögtön a kuszkusszal kezdtem, mert ahhoz még rendeznem kellett az arcvonásaimat, hogy szenvtelen tekintettel ki tudjam mondani majd az eladónak, hiszen magamtól aligha vagyok képes felismerni, maximum ha kiírják a Tesco nemzetközi polcain, de oda majd este megyek hazafelé a 8 forintos zsemle miatt, ami azonnal elfogyasztva (esetleg még fizetés előtt) élvezhető, másnap viszont már zsinegre kell kötni, nehogy felszálljon mint a május elsejei luftballon a kezemből a minisztériumi felvonuláskor anno.
Kezdtem tehát az 1,2 l forró vízzel. Már itt kezdődtek a gondok, mert szerintem egy kezdő agglegénynek is vannak jogai, tehát ha éppen erre van szüksége miért is nem adnak neki?
Figyelj Grenadine: én nem tudom te merre jársz, de azon a Budapesten ahol én élek, már amennyiben életnek lehet nevezni az ilyet, sehol sem kapni vizet 1,2 literes kiszerelésben!
Pont olyan ez Grenadine, mint amikor apám levágta majdnem a teljes hüvelykujját a szovjet barkácsgéppel, amit a Csatóné csempészett be anno Moszkvából.
Hogy hogyan, azt nem tudom, mert a barkácsgép már eleve nehezebb volt a Csatónénál, aki a csekély súlyát nehéz természetével ellensúlyozta, mindenesetre tény, hogy a barkácsgép nálam landolt, tőlem a bátyámhoz került, én magam láttam, hogy ez a szerkezet eleve életveszélyes, mellőztek róla minden akadályt, mely a közelgő tragédiákat megelőzhette volna, ha egy kicsit előrelátóbb vagyok azonnal telefonálok a Rádióba már 1972 ben, hogy vigyázat, itt a kezemben a bizonyíték, hogy ahol ilyesmit gyártanak, ott inkább előbb, mint utóbb Csernobil lesz meg szarkofág, és ezt nem ellensúlyozza, hogy céna 20 rubel.
Mindegy is a végeredmény megtörtént, apám hüvelykujja oda, következett 4 műtét sorozatban, én meg bejártam a várost a rohadt hidegben karácsony előtt, de hiába: sehol nem kapni ebben a kócerájban négy ujjas kesztyűt.
na pont így van ez az 1,2 literes vízzel is.
Mit tehettem , vettem egy másfél literes szúrós ásványvizet, jól kikevertem belőle a buborékokat úgy másfél órai szorgalommal, így valamelyest vesztett a köbtartalmából, mert ha a vízből kivonod a buborékokat, ami köbcentivel mérhető, akkor máris csökkenni kéne a másfél liternek, hogy ez mégse történik meg, annak még következményei lesznek az elméleti fizikára vonatkoztatva, erről magam fogok gondoskodni, és nem szeretnék a helyében lenni!
Arról a kitérőről már nem is beszélek, hogy forró vizet kapni itt pesten eleve halott ötlet, fogadjunk hogy a bécsi út végén ez nem lehet gond a labancoknál, de megérdemeljük mi hülye zsidók, ha már nem mentünk el innen időben (ami egyébként most is aktuális, mert most is idő van)
Elő hát a műbőr tokban konzervált merülő forralóval, amit utoljára Dobogókőn helyeztünk üzembe, és eleve 110 voltra találtak ki, mint a diavetítőt, ahol a szeműnk előtt olvadt el a celluloid, és ennek látványa gyönyörű volt, mindenki emlékezhet erre a vidéki kultúrházbeli filmvetítésről, ahol szinte ennek volt a legnagyobb sikere, mert a gépész mindenhol volt csak a gépházban nem, amikor a filmszalag elakadt a forró lencse előtt és elolvadt, mint Tárnok Lenke a Casablanca zárójeleneténél, igaz ő a meghatottságtól.
Megvan tehát az 1,2 l forró víz, következzen most a fél citrom leve!
Félcitromot kapni? Gondolod lehet? Pedig milyen praktikus lenne! Belegondolok, hogy eddig én még életemben nem nyomtam ki egész citromot, hanem mindig csak felet, akkor meg minek gyártanak dupla adagot, ezt magyarázza meg valaki nekem!
Na itt van az a pont, ahol lecsaptam a receptedet és két kezemre támaszkodva magam elé néztem fejem lehajtva a konyha asztalon: mi kell még ehhez?
Római kömény? Viccelsz? Itt pesten?
Gránátalma? Szabolcsban?
Doboz rukola? Az első része még csak csak, de rukola? Ilyen névvel kora reggel ne is jöjjek.
Feladtam hát Grenadine, nem eszem én már soha saját gyártású gránátalmás kuszkuszt, maradok a roppantós bécsi virslinél savanyú tekintettel, és meghagyom nektek nőknek a lehetőséget, hogy az ilyesmit valami jó dolog után elénk tálaljátok mintegy megelégedettségetek jelzéseként, hogy hogy csináltátok az a ti dolgotok, minket sem kérdeztek meg soha, hogy hogyan is tettünk titeket boldoggá számtalanszor.
6 megjegyzés:
"...1972 ben, hogy vigyázat, itt a kezemben a bizonyíték, hogy ahol ilyesmit gyártanak, ott inkább előbb, mint utóbb Csernobil lesz meg szarkofág..."
Te, ezt a poénodat '72-ben még nem értették volna.
Jellemző rám mellesleg, hogy pont ezt teszem szónak tárgyává. :?
A receptben az áll, hogy 1,2 l forró víz.
Namármost.
Ha a riszipit pontosan akarod követni, akkor ügyelned kell arra, hogy a hideg víz térfogata kisebb, mint a forró vízé, tehát ha 1,2 l hideg vizet melegítesz fel, és az egészet felhasználod, azzal elrontasz mindent.
Tehát két megoldás marad.
Az egyszerűbbik az, hogy a felforrósított vizet hitelesített mérőhengerrel ismét kiméred.
A bonyolultabb az, hogy eleve annyi vizet melegítesz, aminek a térfogata forrón pontosan 1,2 l. Ennek kiszámolása bonyolultabb, mint első olvasatra tűnik, hiszen nem csak a térfogatnövekedéssel kell számolnod, hanem a párolgással is, amihez tudni kell a konyha légtérfogatát, a külső hőmérsékletet - t.i. a konyháét -, satöbbi.
Nem tudom Bat, ezek a dolgok régebben másképp voltak.
Anyám anno megkérdezte nagymamámat a recepttel kapcsolatban, hogy mégis miből mennyi kell, mert ez nem volt megemlítve, csak az összetevők neve.
És a mami csak annyit mondott, hogy "érzés szerint Évikém..."
Na, akkor most lett egy olyan gyanúm, hogy a nagymamád az én anyám. Ugyanis ő is szó szerint ezt mondta.
Ezen instrukció okán több tonna, később malterként hasznosítható rántás került ki kezem alól, míg az én érzésem összecsiszolódott a leves/főzelék érzéseivel.
perszehogy eredetileg arab étel. a mai izraeli konyha k-európai gyökerekből erős mediterrán hatásokkal alakult ki.
a rukola sem bonyolult, hisz a pitypang nemesített változata. egyébként az összes hosszávalót simán egy helyen vettem meg.
anyám pedig ahogy blogomban felajánlotta, azóta is vár a pozsonyi úton a 1,2 l forró vízzel! ;)
"a mai izraeli konyha k-európai gyökerekből erős mediterrán hatásokkal alakult ki."
Ez így igaz. :) De a hummusz Izrael nemzeti eledele, ab ovo a sajátunk. :) A csicseriborsóról jutott eszembe... :)
Grenadine gratula a szerepléshez, a csicseriborsós csirkéhez és a pompás salihoz. :)
wwan, neked meg gratula e remek novellához. :)
Megjegyzés küldése