2008. december 29., hétfő

Etiópiai Lottó



Figyelem!
Achtung!
Vnyimányie!



Most olvasom, hogy az amerikai lottó mintájára az etiópiai maradék zsidók rabbinátusa pénzügyi likviditási problémáinak enyhítésére hasonló akciót hirdetett meg a neten, és ezzel kapcsolatban mérhetetlen mennyiségű kéretlen e-mail (spam) érkezik a világ netezőinek leveles ládájába.
Eszerint pár dollár befizetése ellenében a jelentkezők felkerülnek egy adatbázisba, és szilveszterkor jó eséllyel hivatalosan is halachikusan teljes értékű zsidó minősítést nyerhetnek. Aki eddig fél zsidónak számított, az csupán a pár dolláros összeg felét köteles befizetni, és máris előnyösen pályázhat a teljes zsidó címre.
Az Izraeli legfőbb rabbinátus máris interveniált Addis Abbebában, hogy azonnal fejezzék be ezt az akciót, ha mégsem tennék, akár erővel is fellépnek e halachikusan példátlan kezdeményezés és azok kieszelői ellen, ugyanakkor pénzügyi eszközökkel is igyekeznek segíteni e távoli kis közösség szervezeteit, hogy pénzkészletüket kiegészítsék, és ezzel az akciót okafogyottá tegyék.
Elemzők szerint a hírre azonnal felszökött az addis abbebai zsidónegyed ingatlanainak értéke, miközben a helyi önkormányzati képviselők lázas tárgyalásokba kezdtek külföldi befektetőkkel, az ingalanok áron aluli értékesítéséről.
Megfigyelők szerint máris a helyszínen tárgyal a Hunvald György vezetésével és Tordai Péterrel megerősített budapesti tárgyaló küldöttség is, hogy tapasztalataival segítse a témában még csak kezdő lépéseket megtevő helyieket.
Kérek mindenkit:
Amennyiben ilyen kétes e-maileket kapnak, akkor ne fizessenek be semmilyen afrikai bankszámlára, ne kattintsanak az "accept" gombra, és még azt az opciót is hagyják figyelmen kívül, hogy dupla összeg befizetésével életük hátralevő részét vidámabbá és gondtalanabbá teheteik, azaz ne kattintsanak a "befizetek 300 dollárt és ettől kezdve máris nem vagyok zsidó", és plusz 150 dollár ellenében még a ráadásul "sose voltam zsidó" és a "semita arcom is csak félreértés, csupán váratlan számla érkezett" hivatalos igazolást kapnák meg.

2008. december 5., péntek

Grenadine ismét

http://grenadinegasztro.blogspot.com/2008/12/osztlytallkozs-keksz.html


"Judit barátnőm hívott, hogy süssünk együtt pogácsát az osztálytalálkozóra, s közben ráhangolódunk az estére. Végül nem volt időm sütögetésre, mi szervezők értünk oda legutoljára, s nem pogácsa lett, hanem keksz. De milyen finom keksz! Fémdobozban járt körbe, míg a rajzterem padjaiban ülve beszélgettünk. Majd a Replayben folytattuk éjfélig, két héttel később a Haxn sörözőben, és azóta sem tudjuk abbahagyni :). Végigjárni este a kihalt iskolát. Annyi év után ismét osztálytársaimmal az ismerős folyosókon.. megdöbbentő élmény. Felkavaró, és nagyon-nagyon jó! Minden úgy van, mint emlékeimben, s igazából mi sem változtunk, ugyanúgy beszélgetünk, mintha nem teltek volna el évtizedek. Visszavonhatatlanul összeköt minket az együtt töltött gyerekkor, a közös élmények. Királyréti és makkoshotykai táborok, 2367-es számú Vasvári Pál úttörőcsapat vigyázz, fogadás jobbról, zászlónak tisztelegj..."





Judit sajtos keksze:
30 dkg liszt
20 dkg puha vaj
12 dkg Pannónia sajt
5 dkg füstölt sajt
1 tojás1/2 dl tej
1 tk só
1 tk sütőpor
Sajtokat lereszelem, összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrom. 2 darab kb 4 cm átmérőjű hasábot formázok, s alufóliában egy éjszakára hűtőben pihentetem. Fél cm-s korongokra/négyzetekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, s tetejükbe egy fél pisztáciát nyomok. Két tepsi lett, a másik reszelt sajtot kapott a tetejére. 180 fokon 10 percig sütöttem.


Szia Grenadine!


Ez tulajdonképpen melyik iskoládról szól, mert amibe mindketten jártunk, az nem nyerte el a tetszésedet.
Másik kérdésem, hogy ez a Vasvári Pál, akiről 2367 darab úttörő örs volt elnevezve az országban a te idődben, az az, akire én gondolok?
Gyengébbek kedvéért beidézem:

Eredeti nevén Fejér Pál, 1826. július 14-énszületett Bűdön; történész, filozófus, forradalmár, a márciusi ifjak egyik vezéralakja. Nagyapja, Fejér János felszabadított jobbágy volt, édesapja, Fejér Pál görög katolikus pap. Tanulmányait a nagykárolyi piarista gimnáziumban kezdte meg, 1843-ban beiratkozott a pesti egyetemre. Az 1848. márciusi események során Vasvári is ott volt a vezetők között. A 12 pont megalkotásában, majd a népgyűlés elé terjesztésében nagy szerepet vállalt.
Kossuth Lajos többször használta polgári futárként a horvát invázió alatt. 1849 elején Bihar, Szatmár és Szabolcs megyékben szabadcsapatot verbuvált, annak vezére lett. Mint katona azonban nem volt ügyes, nem bírta a fáradalmakat. Erdélyben harcolt őrnagyként, és Gyulakuta (Fântânele) környékén az Avram Iancu vezette román csapatok megölték 1849. július 13-án (azonban halála pontos dátumát illetően a mai napig eltérők a vélemények).


Nem szorosan a gasztronomia témába vág, de hogy lehetséges egy ilyen pasasról aki magyarról magyarra magyarosította a nevét, ennyi sok úttörő csapatot elnevezni?
Kossuth polgári futárként használta...
Az milyen?
Zsakettben rohan?
Igaz, ahogy olvasom nem volt ügyes és nem bírta a fáradalmakat (...zárójel: nem ám úgy mint rákosi fater, aki de még mennyire bírta, sok álmatlan éjszakán agyalt ki dolgokat hogy miért nem adtak neki inkább altatót de jó sokat? Köszönhetünk így utólag is rengeteget neki, sok puszit küld az egész család meg a vidéki rokonok is ha lennének rákosi pajti!...zárójel meg a kulálok bezárva ...), ez mégis arra predesztinálta, hogy ő legyen a szabadcsapata vezére...
Grenadine!
Szerinted milyenek lehettek a többiek?
Ő a fáradalmakat nem bírta én meg a forradalmakat.
Miféle baromságban nevelődtünk mi Grenadine, hogy ha azt mondták forradalom, azonnal haptákba vágtuk magunkat, máris mosolyra görbült a szánk, és tudtuk, hogy ez a helyes értékrend szerint a jó oldal és ennek örülni kell, mint a csicseri borsós csirkének a napköziben, ami helyett inkább paradicsomos káposztát kaptunk, a' propos: a paradicsomos káposzta kihunyt a rendszerváltással egyidejűleg szerinted? Igaz megosztotta a lakosságot én például szerettem, rajtam kívül viszont a családban senki, de te mint gasztroguru, hogy látod ezt?
Na mindegy, nálunk nem volt ilyen prekommunista elődökről elnevezett úttörő őrs, én például a Mókus őrsbe jártam, ami mondjuk legalább valami nagyferkvenciájú, de kis amplitúdójú szexuális mozdulatsorra emlékezteti az értő olvasót, vagy az a nyúl ? De mindegy, belvárosi gyereknek mókus vagy nyúl az tökugyanaz, van még a patkány, de azt a korszerű demokrácia hozta be a köznyelvbe, örök hála aki elhozta nekünk, k.vára bejött.
Később a Szarvas őrs lettünk, ami már akkor magában hordozta a csodaszarvas mondakört, én próbáltam is egy kicsit a hatvanas évek realitásába visszaterelni az osztályt és javasoltam az úttörő csapatunk átkeresztelését(!) a sokkal szerényebb és földközelibb Vakond őrsre, de leintettek, hogy ez meg miféle egy gyalázatos vicc akar lenni? Egy úttörő őrs, amit az emberek általánosságban is lapáttal kívánnak agyoncsapni, vagy sörösüvegekkel előcsalogatni és jól ellátni a baját, mert feltúrta az életüket, meg a gyepet. Ez mind igaz is, de szerintem már akkor is jobban megközelítette az efféle mozgalmak lakossági megítélését az én vakondom, mint az ő szarvasuk.
Más:
Ez a Makkos(!) hotyka ez valami hímsovén titkos helyszín, ahol a nyiladozó libidójú úttörők próbálták jobb belátásra bírni az úttörő lányokat? Mindenestre nem lehetett roszz hely, ha ennyi idő elteltével is könnyes nosztalgiával idézed fel, majd írj róla kicsit részletesebben!