2009. január 19., hétfő

Lepjük meg Kertész Imrét egy rendes honlappal!

.


Kertész imre

Mindig az az érzésem, hogy nincs a helyén ez a pasas, mintha nem vennénk tudomást róla, vagy nem értékelnénk a helyén.


Olvasom a gondolatait, a meglátásait, a tömör devianciáját: mindez együtt bizsergeti a gyomrom, gyakran kiüt.


Az az ő dolga, hogy mennyire vonul ki a nyilvánosságból, az meg a mienk, hogy hogy viszonyulunk hozzá.

Most olvasom a szereplését a párizsi Odeon színházban, van pár gondolatom erről, de azt majd egy önálló posztban.
Rákattintok a honlapjára és nem hiszem el:

http://kertesz.uw.hu/

Kertésznek nem lehet ilyen honlapja, ez gáz.
Csináljunk neki egy normálisat, ami kb, szinkronban van az ő helyével az értékhiányos világban, és kifejezi a viszonyunkat hozzá.

Szülinapra vagy korábban csak úgy, átnyújthatjuk neki meglepiként mindenféle olvasóitól...
Akinek van őtlete, gondolata, látomása a dologról vegyen részt a virtuális brain stormingban:
Egyelőre üzeneteket ide:

55 megjegyzés:

bat írta...

Nézd wwan, valószínűleg nem fog tetszeni, amit mondok, hiába értek egyet veled abban, hogy Kertész Imre nincs a helyén kezelve. Valóban nincs. Messze túl van értékelve, mióta megkapta a Nobel-díjat a Sorstalanságért. /Illetve azt a Nobel-t nem is a Sorstalanság kapta, hanem a témája, köszönhetően a német Holokauszt-lelkifurdalásnak./
Kertész Imre nagy magyar író nevét 2002-ig a kutya sem ismerte, ha jól tudom, nem is itthon élt.
De ha már keresni kéne valakit, aki valóban nincs a helyén kezelve, az szerintem Sánta Ferenc, aki saját mércém szerint sokkal többet letett az irodalom asztalára, mint Kertész /vagy a mostanában felkapott Márai meg Hamvas, hogy a fasiszta Wass Albertről ne is beszéljünk/, és az utóbbi időben csak egyetlen hír erejéig foglalkozott vele a média, amikor tavaly meghalt... Ja, és neki sincs honlapja, igaz, már nincs is szüksége rá.

Nemes Iván írta...

Kertész itthon élt, majd írok róla hogy hogyan.
Egyelőre annyit, hogy a széplaki üdülőben egy kávéra se nagyon tellett neki, végignézett a Balatonon, és szeretett volna egyszer egy igazit utazni.

Egy ideje Berlinben él, ez igaz, mint sokan mások is.
Most megyek pénzt keresni, de majd reagálok erre.

bat írta...

A véleményemtől függetlenül: Kertész Imre honlapja valóban gáz, egy közepes tehetségű nyolcadikos honlapja különb ennél. Ha valamiben tudok segíteni, szólj.

Unknown írta...

Azért az kicsit durva, hogy nem a Sorstalanság kapta a Nobel díjat, hanem a téma, hiszen Holokauszt témájú regény tényleg szinte minden bokorban terem. Csakhogy nem ilyen.
Az pedig nem érv, hogy 2002-ig nem ismerte a kutya sem, talán inkább szégyen.
És még emlékszem az ország tudathasadásos "büszkeségére", hogy mit is kezdjünk mi most ezzel a magyar Nobel díjjal.
Annak pedig nyilván meg is van az oka, hogy nem itthon él. Sokan megtennék ezt, ha tehetnék.

bat írta...

Fordítsuk meg a kérdést: ha a Sorstalanság nem Holokauszt témájú lett volna, kapott volna Nobelt? Szerintem nem.
Figyeld meg az irodalmi Nobel díjak alakulását, mindig van egyfajta trend, hogy milyen származású és munkásságú írók kapják. Ahogy a szépségkirálynő választást sem mindig a legszebb nyeri meg, hanem éppen az, aki az aktuálvilágpolitikában éppen szem előtt levő országból jött. Hülye hasonlat, de nagyon szemléletes.
Az pedig egy kifejezetten magyar jelenség, hogy csak onnantól figyelünk valakire, ha Magyarországnak dicsőséget szerzett, de akkor meg annyira, hogy a csapból is az illető folyik.
"Annak pedig nyilván meg is van az oka, hogy nem itthon él. Sokan megtennék ezt, ha tehetnék."-írod.
Szerintem bárki megteheti, csak elhatározás kérdése az egész.

tudózsidó írta...

Sztem meg visszavehetnél egy kicsit a nagyon okos arcodból, mielőtt életviteli tanácsokat adsz annak az évtizedekig lesajnált, kifosztott holokauszt-túlélőnek, akit még a Nobel-díja miatt is lezsidóznak a saját szülőföldjén.

bat írta...

Szerintem te meg, rém szerény ember és önkényes mérvadó, próbálj meg beletörődni, hogy van olyan, akinek más véleménye van bizonyos dolgokról, mint neked, esetleg meggyőzhetsz érvekkel, de lesajnáló földbedöngöléssel nem tudsz meggyőzni. Ha ez nem megy, akkor próbálj meg kitiltatni innen is, ahogy szoktad. ;)

Névtelen írta...

Nos, véleményem szerint a Sorstalanság remekmű. Amennyire meg tudom ítélni jogosan kapta a Nobel díjat, bár a bizottság tojik a véleményemre. :-)

És: nem, Bat, nem teheti meg mindenki, hogy elmenjen. Ugyanis az emberek nem elszigetelt lények, hanem közösségben élnek, felelősséggel tartoznak mások iránt is, ezért néha bizony kénytelenek "nem szívük szerint" cselekedni.

(valamiért nem tudok belépni, de Gabo voltam)

bat írta...

S még mielőtt további személyeskedésbe torkollna a vita, idéznék a mű szerzőjétől, magától:
"...Számomra nagyon érdekes, hogy a díjat a holokausztról szóló, valamint diktatúra-ellenes műveimért kapom.
Ez valami nevelő célzatot is jelenthet a kelet-európai országok számára." idézet a FAZ-ból.

Gabó, nem vitatom, hogy a Sorstalanság remekmű, nem vitatom el tőle a díjat sem - hogy is tehetném ?-, csak azzal nem értek egyet wwan posztjából, hogy Kertész Imre nincs a helyén kezelve. Legalábbis 2002-től szerintem helyére került. Hogy ehhez a Nobel díj kellett, abban van a magyarok felelőssége.

"És: nem, Bat, nem teheti meg mindenki, hogy elmenjen. Ugyanis az emberek nem elszigetelt lények, hanem közösségben élnek, felelősséggel tartoznak mások iránt is, ezért néha bizony kénytelenek "nem szívük szerint" cselekedni."-írod.
Ok. Maximálisan meggyőztél. Bocs.

tudózsidó írta...

"még mielőtt személyeskedésbe torkollna", az ilyen félművelt, ám roppant szószátyár outszájderek, akik a hüjeséget szorgalommal kombinálják nagy előszeretettel, sehol sem szivesen látott vendégek...

bat írta...

Megpróbálok mégegyszer nekifutni mondandómnak.
Félreértések elkerülése végett: nem kérdőjelezem meg Kertész Imre Nobel díját, bármennyire is próbálja meg tudózsidó kiforgatni szavaimat, semmiféle életviteli tanácsokkal nem láttam el egy holokauszt túlélőt, csak és kizárólag annyit mondtam, szigorúan magánvéleményként, hogy szerintem a Sorstalanságnál Az ötödik pecsét, vagy a 20 óra, vagy az Áruló semmivel sem rosszabb mű, viszont Sánta Ferenc témaválasztásai nem olyan jellegűek voltak, amik nemzetközi figyelmet vontak volna magukra, épp ezért Sánta Ferenc nem kaphatott Nobel díjat, s ő bizony haláláig nem volt helyén értékelve, elentétben Kertész Imrével, aki szerencsére, a Nobel díjának köszönhetően a helyére került. Ezzel mindössze annyit szerettem volna mondani, hogy jellegzetes magyar vonás, hogy magunktól sosem találjuk/látjuk meg az értéket, csak ha az orrunk alá dugják. Mások.
Azzal pedig, hogy megemlítettem, hogy nem is itthon élt, csak azt akartam mondani, hogy miért nem addig vették észre Kertész zsenijét, míg itthon élt, miért kellett neki fizikai munkásként dolgoznia / Sánta Ferencnek meg könyvtárosként /, miért nem alapítanak egy nemzet irodalmára díjat a nemzet színésze díj mintájára, és miért nem kapnak életük végéig életjáradékot az ilyen kaliberű írók?

bat írta...

"az ilyen félművelt, ám roppant szószátyár outszájderek, akik a hüjeséget szorgalommal kombinálják nagy előszeretettel, sehol sem szivesen látott vendégek..."-mondja ezt egy sokadik vonalbeli önjelölt MINDENBEN illetékes elvtárs, aki az ellenvéleményét képtelen érvekkel alátámasztani, csak földbedöngöléssel próbál érvényesülni.

tudózsidó írta...

képtelen :)

tudózsidó írta...

Most, hogy már tudjuk(?) hol is kéne/nemkéne élnie egy Nobel-díjas zsidónak, egyébként sztem nem is olyan rossz az a honlap, minimalista, jól szervezett, áttekinthető, és látszólag minden benne van, amit ő fontosnak tart.

Wwan, Te milyen honlapot találnál hozzá méltóbbnak? Mit hiányolsz, mit csinálnál másképpen? Kicsit értek hozzá, szivesen beszállok a megvalósitásba, ha kialakul valami elképzelés.

Nemes Iván írta...

Röviden az előzményekre egy mondatban:

Kérem ne anyázzátok egymást, még szélsőséges vélemények esetén sem. Pont.

Kertészről:

Nem említettem, hogy azért kéne neki honlap mert Nobel díjas, nem is elemeztem a munkásságát, nem is olvastam tőle sokat, de amit tudok:

Kertész egy igazán különleges tagja a ma (még) élő író társadalomnak. Született 1929-ben, kicsit fiatalabb mint apám vagy anyám volt, tehát sok év már sajnos neki sem lehet hátra. :-(

(Bár hallok olyan elméleteket is, (amiről nem tudom hogy ellenséges vagy sem érzelmi töltetű-e), hogy aki Auschwitzot megjárta, az sokáig fog élni, valamiféle kiválasztás és túlélőképesség alapján.
Nos engem Kertész mint figura ragad meg folyamatosan. Ez az ember a vegytiszta kívülálló típusa. Nem beszélek most a holokauszt megéléséről, hanem az utána történtekről.
Kertésznek egy nagyon rövid időszakig 48-tól 51-ig volt "rendes" állása egy lapnál, ahonnan 51-ben kirugták, mert nem volt elég lelkes.
Tehát 22 éves korától, miután megvolt már neki Auschwitz és Buchenwald, (hogy legyen kellő rálátása a lámpaernyő-ipar nem teljes vertikumára...) majd 2 év átmeneti lódenkabátos demokrácia,utána 2 év katonaság és ennyi. Azóta önmagából él szabadúszóként, fordításból és írásból. Namost aki kicsit is ismeri a magyar viszonyokat, az tudja, hogy itt író csak akkor tudott megélni, ha rendelésre írt, és az írásért kapott pénz legalábbis 56 után egy dologtól függött: a megbízhatóságtól és a célnak való megfeleléstől, az elvárható és könnyen megérthető majd jól megfogalmazható un. mondanivaló kiragadhatóságától.
Ennek nagyjából mindenki, aki élni akart, tudatosan vagy nem tudatosan meg kívánt felelni. Megérthető: egy férfinek el kell tudni tartania a családját.
Már akinek van.
Kertésznek nincs gyermeke, és ezt borzalmas leírni: tudatos nem vállalás eredménye. Erről mindenki gondoljon amit akar, nekem annyi gondolatom és érzelmem van ezzel kapcsolatban, hogy bele sem kezdek itt.
Már itt felmerül a kompromisszum képesség - képtelenség kérdése. Kertész nem kompromisszumos ember, nem lánglelkű forradalmár vagy remete vátesz, mint mondjuk Szolzsenyicin. Ő egy magányos szemlélődő és elemző ember, aki lépéseit tudatosan teszi meg.
Kertész 56-tól egészen 2002-ig valóban a Nobel díjig kevéssé volt ismert az irodalmi közéletben, mert soha sehol nem szerepelt. Csak írt.
Valóban ahogy valakik megszánták és adtak neki egy beutalót a széplaki újságíró üdülőbe (nélkülük nem létezett volna az élhető élet itt 56-70-ig),(Széplakon volt nagy szerencsém személyesen palacsintázni Őze Lajossal, és pár szót váltani is vele, már amennyiben az szóváltás, hogy hallgatom őt a zsírpapír fölött..), nos Kertész már ott is fura magányos kívülálló figurának számított, pénze még annyi sem mint a többi csóringernek, amolyan lúzernek számított még a többi nikotinbarna újjú író között is.
Csakis írt,valóban nem Lermontovi stílusban, de vérkomoly tudatossággal választva az írása stílusát és nyelvezetét. Erről majd beidézem a mondatait a szpotban.
A kettő együtt: az írás és a hozzá tartozó Kertész által kimondott gondolatok plusz a befogadó közeg azaz az olvasó személyisége: ezek együtt keltenek hatást vagy nem keltenek. Nekem nagyon bejön, a gondolatot feldobom majd a szpotban.
Van még ilyen csodabogár nem sok közöttünk: Gondoljatok pl. Jancsóra:
Ő nekem sosem volt átélhető vagy kedvelhető az ő filmes kifejezésmódja, elidegenített, didaktikusnak érzem és túlságosan is sikeresnek a maga korában, de Jancsó mint figura szintén kívételes a maga örök frissességével, nyitottságával, jól megélt megemésztett tapasztalataival, soknemzetiségű gyökereivel, lassan mindenhonnan eltűnő európaiságával és azzal a ritka erényével, hogy szeret másokat, fiatalokat maga elé engedni, hiszen neki már megvolt amit akart.
Vissza Kertészre:

Nem méricskélem őt máshoz pl. Sánta Ferenchez aki egy jó példa, mert jó író, de kellemesen betagozódott a Kádár szisztémába, regényeit megfilmesítették, nem is voltak rosszak, de kilógótt belőlük csontvázként maga a csúnya kötelező mondanivaló. Nem szeretem a nagyon erős mondanivalót, jobban szeretem a hatást magát, mert az titokzatosabb és főként személyre szóló, nekem más, neked más, neki meg esetleg semmi.

Kertész életfogytig tartó kívülállása szerintem kívételes. mögötte a személyes tapasztalatból kialakított tudatos cselekvés van: valóban mindent auschwitzból és a diktatúrából eredeztet, tehát a holokauszt-kemény diktatúra-puha diktatúra inger-sorozatra adott ingerület-életforma választásról van szó.
Nem tudom, hogy a Nobel díjat mire adják, ezzel nem érdemes foglalkozni, de tény a következő: Kertész életébe akkora kontrasztként robbant be a díj, mint amikor pl Vlagyimir Bukovszkij kényszergyógykezelést és gulagot megélt ellenzéki kopott gatyában átsétált Luis Corvalanért cserébe a berlini hídon nyugati oldalra új életet kezdhetni.
Azóta is figyelem Kertészt, mint figurát.
Semmi sem változott csak a közfigyelem nagyobb irányába, nyugaton.

Itthon szerintem semmi. Mintha nem is lenne. Nem szerepel sem az irodalmi közéletben, sem kultúrális műsorokban, nem jelennek meg nyilatkozatai a sajtóban.
Nem szerepel zsidó körökben sem, erősen hangsúlyozom: egy ekkora reputációval rendelkező ember mekkora erőt sugározna úgy általában a magyar nem vallásos zsidóságnak....
Ha egy büdös szót nem szólna, csak egyszerűen azt lehetne mondani, hogy a magyar zsidóság képviseletében ő jelenik meg valahol, ő képviseli a mögötte állókat, az azért egy komfortos érzés lenne.... nekem mindenképpen.
Valami ilyesmi van a honlapjával is, valóban hogy ilyen az a lenyomata az ő jelenlétének a köztudatban. semmilyen.
Amit én képzelnék: kifejezni az ő európai jelenlétét, a habitusát, a megélt kort, amiből táplálkozik a magatartása, kívülállása, és egy európai designt, amihez nem értek, de felismerek.
Ezért kérek gondolat és érzelem túltengésben szenvedőket, bárkit, akinek ehhez van affinitása, hogy valami látványtervet dobjanak már ide, aztán szerzünk hozzá pénzt és felüleletet ahol önálló életet élhetne a születendő honlap.

tudózsidó írta...

Kertész nem fog soha semmiféle zsidó ügyben kiállni. Meggyőződéssel vallja, hogy őt kizárólag Auschwitz tette zsidóvá, amúgy semmilyen közösséget nem vállal semmivel, ami zsidó, legyen az vallási vagy világi dolog. Ezt az akaratát tiszteletben illik tartanunk.

Kimerítő válaszodból világos, hogy méltóbb honlapot szeretnél neki, de hogy a mostani miért nem az, azt válasz nélkül hagytad.

Nekem úgy tűnik, az elképzelésednek inkább egy, a munkásságát dokumentáló Kertész-fanklub, és/vagy unofficial Kertész site felelne meg, meglehet tévedek.

tudózsidó írta...

K. Dosszié:

"Engem a Holocaust tett zsidóvá… Én… aligha tudok a zsidó metafizikáról, a zsidó kultúráról, a zsidó irodalomról értekezni…, mert azt nem ismerem. Ebben az értelemben nem is vagyok zsidó. De mikor Auschwitzba visznek vagy kirakatper fővádlottjává tesznek, akkor ez a tény senkit sem érdekel… és nem mondhatod többé, hogy hiszen a meggyőződésed szerint nem is vagy zsidó.”

„Te mi vagy a meggyőződésed szerint?”

„Zsidó, de olyan zsidó, akinek semmi köze többé az Auschwitz előtti ismert zsidó életformák egyikéhez sem. Sem az archaikus zsidóhoz, sem az asszimiláns zsidóhoz, sem a cionista zsidóhoz, sem Izraelhez. Talán ezt a legnehezebb kimondani."

Nemes Iván írta...

Van még Kertészen kívül nagyon sok ember, akit Auschwitz tett zsidóvá, ahogy nemzedékkel később Auschwitz megélése nélkül is sokakat, esetleg a többséget.
Mondják, hogy ez egy negatív identitás tudat, és az is. Ennek ellenére én személy szerint mást sem teszek, mint ezt a negatívnak nevezett identitás tudatot próbálom legalizálni, mint egy tényszerű adottságot, annak sokszínű megélésével és nyitottságával. Kinek mi áll jól.

A honlap:

Kertész mostani honlapja HALOTT!! ez a legnagyobb baja.
Nincs benne interakció, reagálás, az események nyomon követhetőségének vágya, olvasói felület szóval semmi, ami élővé és élvezhetővé tenné.
A megjelenés snassz, ha ennél jobb szót tudnék, akkor azt írnám.
A felette futó reklámok pedig teljes disszonanciában vannak Kertész minőségével, úgyszolván gusztustalannak látom a kontrasztot.

tudózsidó írta...

Amit te halottnak nevezel, azt statikus honlapnak hivják, olyan dolgokra való, ahol nincs helye interakciónak. Nincs ezzel semmi gond. A reklámokon könnyen lehet segiteni, csak bérelni kell pár fillérért tárhelyet, és bejegyeztetni a kerteszimre.hu domain-t. Ezeket viszont csak ő teheti meg.

Amit mi, akár meglepetésként is tehetünk, az egy dinamikus, interaktiv portál (vagy blog), egy unofficial weboldal videókkal, recenziókkal, moderált fórummal.

De nem a mostani helyett, hanem mellette. A mostani tartalmilag megfelel mindannak, amit ő a világ tudomására akar hozni saját magáról.

Nemes Iván írta...

Rendben, legyen bárminek nevezhető, amit mondsz az tetszik.

Nem akarnám hivatalosnak nevezni, természetesen nem, és a mostani is maradjon meg, eszemben sincs cenzort játszani, csak semmire sem jó. Abban sem vagyok biztos, hogy a hivatalosnak nevezett honlapot ő csináltatta volna-e vagy köze lenne hozzá egy fejbólintáson kívül.

tudózsidó írta...

akár el is kezdhetjük, pl:
http://sorstalansag.blogspot.com/

dizájn szabadon módositható, hm?

Nemes Iván írta...

Talán nem a sorstalanság szónak kellene szerepelnie, mert akkor csak arra asszociál mindenki, még nem tudom mi, de lehet változtatni később is a címen?

tudózsidó írta...

lehet, sőt akár pl kerteszimre.org domainre is lehet cserélni.

Nemes Iván írta...

ez a "van barátod" szöveg tetszett nekem az izraeli követségnél a tüntetésen...

kertészimre-vanbarátod

?

tudózsidó írta...

vagy esetleg http://www.kerteszimre.info/? :)

Grenadine írta...

Ez a pàrbeszéd évekkel ezelőtt szóról szóra ugyanígy lejátszódott már köztetek, hogy kertèsz álljon ki- nem áll ki. :)
wwan nagyon szépen leírtad Kertész Imre habitusát, s a honlapja pontosan ezt tükrözi. én sem zárom ki, hogy esetleg tudta nélkül egy tisztelője készítette ès üzemelteti. az tartom legvalószínűbbnek, hogy ő nem akar honlapot, s talán ilyen interaktív rajongói oldalt sem.

tudózsidó írta...

tutti nem akar, de szerencsére nem kell hozzá az engedélye, viszont elég hiú ahhoz, hogy örüljön neki, ha megcsináljuk.

Nemes Iván írta...

Igen Grenadin, valóban volt szó Kertészről, de akkor kifejezetten, mint egy lehetséges civil zsidó prominens képviselőről esett szó róla, valami ilyen pozícióban.

Most csak érintettük a témát, én ne ismerem az Ő reakcióitz, azt sem, hogy milyen kísérletek történtek a bevonására bármilyen ügyben.

Most nem ez központi kérdés, csakis egy jobb honlapszerűség,amiben van élet.

tudózsidó írta...

nu, honlapszerűség már van, jöhet az élet :)

bat írta...

Ha hasznát veszed a honlapkészítésnél, akkor a Sortalanság online változata:

http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_talalatok.html&locator=/dia/diat/muvek/html/KERTESZ/kertesz00004/kertesz00004.html&oid=77770&session=1975415525

Ha nem érdekes, akkor bocsánat, hogy beleszóltam.

bat írta...

S még egy észrevétel, amit nem fikázásnak, hanem építő kritikának szán egy magamfajta félművelt szószátyár outszájder: egy magyar író, magyar nyelvű honlapja címének én nem adnám azt, hogy 'Kertész unofficial'. tudózsidónak szuper szójátékai vannak, pl. zsidongó, sófárgó, tudózsidó, stb. , biztos ennek a honlapnak is ki tudna találni egy frappáns címet, felhasználva pl. a Kertész vezetéknév lehetőségeit.

tudózsidó írta...

Az unofficial csak munkacim, amint a "design" sem hiszem, hogy igy fog kinézni. Ez csak egy hajóváz, amire lehet építkezni, meg persze el is kell majd valahogy nevezni.

Gondolom, hamarosan tömegesen érkeznek konstruktiv ötletek a honlap kivitelezésére, tartalmának feltöltésére, és majd az ötletgazda Wwan kiválasztja a neki legszimpibbeket. Én ebben a projektben csak a kazánfűtő szerepét vállalhatom :)

(a "zsidongó" egyébként nem az én leleményem)

bat írta...

Ok, akkor bocs. :)
Lehet, hogy a zsidongó nem a te gyermeked, de ettől még igaz, hogy tudsz frappáns szójátékokat összetenni, s ezen képességed sztem most igen jól jönne... :)

Az előbbi link nem teljes, de találtam egy jobbat, ahol Kertész Imre több művének digitalizált változata olvasható -ami szerintem igen hasznos-, továbbá életrajz, bibliográfia, szakirodalom valamint portré az íróról.

http://www.pim.hu/object.BA8E8D47-06EC-43C5-BCFE-0C619A3DC5C4.ivy

bat írta...

Esetleg egy fórum az oldalra, valami ilyesmi:

http://sgforum.hu/forum.php3?ujsag=battery

Moderálható, laikus admin számára is jól kezelhető.

Nemes Iván írta...

Sima ügy, dölni fognak a jelentkezők, csak egy kis publicitást kellene csinálni a dolognak.
Tudózsidó felrakja a Sofarra, így mégis többen olvassák majd.
Az én blogom még nem érte el a teljes kapacitást, azaz ha nem is nézik naponta százezrek, de mondjuk 10-20 ember csak idetéved tévedésből.

Ezért kreatív ötleteket várok a blogom nézettségének növelésére.

Én magam már elsütöttem néhányat, pl. benyomultam a Judapestre, volt is nézettség, a többi már ismert.

Lehetne még a közismert zsidó ste-okon hirdetni, de az is ugyanabból az olvasó közönségből merít.
Valami egyszerűbb megoldás kéne.
Mi lenne, ha mondjuk meghirdetném, hogy naponta váratlan időpontokban erotikus táncot lejtek élőben itt az oldalamon?
szerintetek ez előrevinné a nemes ügyet?

tudózsidó írta...

A publicitástól nem fognak dőlni a kreatív ötletek. Csak az lesz, amit te megcsinálsz, aztán tömegével legfeljebb a fikázások jönnek, és talán egy-két lelkes segitő.

A lényeg, hogy neked kell elkezdened, én meg segitek a technikai kivitelezésben. Ez a blogmotor sokkal többre képes, mint amit alapból megmutat. És gyors, megbízható rendszer, sokat ki tudok belőle hozni.

Ki kell találni a struktúrát, design-t, és tolni föl ezerrel a tartalmakat. Köztük persze minél több videót, trailert, interjút, mert most az a menő.

És érdemes valamit angolul is beletolni, mert külföldön sokkal nagyobb az érdeklődés, mint itthon. Még az is lehet, hogy az egészet angolul kéne csinálni.

Szóval ez rajtad (rajtunk) kivül nemigen lesz senkinek szivügye, várni nem érdemes, mert nincs mire-kire. Ha megfőzted, edd is meg.

bat írta...

A lelkes segítők is elvesztik lelkesedésüket, ha nincs visszajelzés. Olvastam, hogy wwan dinamikusabb honlapot szeretne, mint a jelenlegi, bedobtam a fórum ötletét, sőt, egy példafórumot is rittyentettem, de még csak szóra sem méltattátok. Így nehéz lelkesnek lenni.
Egyébként javaslom a következő oldalelemeket/menüket: - életrajz, - bibliográfia, -elismerések-díjak,- elektronikus formában megjelent műveinek gyűjteménye, - interjúk az íróval, - cikkek az íróról és műveiről, - fényképek/videók, esetleg a Sortalanságról egy külön menüpont. Színvilágban én az 'antik' színeket választanám, amik kicsit patinássá teszik a honlapot, s amik egy régi könyv hangulatát árasztják.
Ha nincs szükség a továbbiakban a tippjeimre, legalább jelezzétek.

Nemes Iván írta...

Bat, abszolut pozitív a visszajelzésem feléd, köszönöm az ötletet, a fórum a lényeges eleme az egésznek.

Tudózsidó rendben, technikai segítséget kérek majd sokat.

Értem amit mondtok, hogy nem elég itt ötletelni, meg is kell csinálni.

neki fogok esni, összeszedem magam.

bat írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
bat írta...

wwan, egy ilyesmihez mit szólsz? Sehol nem tartok még vele, ez csak egy váz, bármit bárhogy lehet benne/vele változtatni.

http://aas.uw.hu

Nemes Iván írta...

Megnéztem Bat, ki is próbáltam, a fórum is működik.

Ez máris egy jobb lap mint az eredeti. Kipróbáltam a fórumot, működik, csak az a gond, hogy onnan nem tudtam viszamenni a főlapra. Szerintem lehet kezdeni vele valamit.

bat írta...

Persze, hogy nem lehet visszamenni, mert még nem csináltam meg hozzá a visszalinket. Ez csak a lap index.html-jének a váza, annak is csak kezdetleges formája, csak arra van, hogy legalább legyen valami kiindulási alap. Mind a formája, mind a tartalma, akárhogy módosítható, bővíthető, tartalma meg ugye még egyáltalán nincs...
Ja,és ez a freewebes lap csak próba, csak azért tettem fel erre az ingyenes oldalra, hogy ne csak az én ftp-szerveremmel lehessen látni.

Nemes Iván írta...

Ebből is látszik, hogy mennyire fogalmam sincs a technikai dolgokról, de a váz a lényeg valóban cizellálni már lehet könnyebben.
kinevezem magam művészeti tanácsadónak, ahhoz nem kell semmi, csak szájhuzogatás, meg néha ötlet.

bat írta...

Már vissza lehet menni a főoldalról. Lécci, ha használni akarod, adj/adjatok instrukciókat, mit milyen színűre, hova, melyik oldalra tegyek, mit tegyek még bele, anyag, amivel meg lehet tölteni /képek, videók, szöveg/....

bat írta...

Javítás: nem a főoldalról, hanem a fórumról a főoldalra. A fórumdizájn is szabadon változtatható, csak ötletek kellenének.
A szájhúzogatásnak és ötleteknek kifejezetten örülök, én inkább maradnék csak a megvalósításban, vannak nálam jobb ízléssel rendelkezők, meghagyom a dizájnolást nekik. :)

tudózsidó írta...

Külön fórumra szvsz nincs szükség, a topikok maguk a posztok lesznek, azokhoz lehet hozzászólni. Ha valaki új topikot akar, ir egy posztot, különben áttekinthetetlen lesz az egész.

Nemes Iván írta...

Szerintem a fórum, az arra jó, hogy bárki, aki csak egy pár mondatot akar írni általában, az is beírhasson, a kérdés az, hogy a moderálás legyen vagy se.
Vagy csak regisztrált felhasználók írhassanak be, akkor nem kell szigóruan figyelni a moderálásra. Szerintem ez utóbbi lenne a jó, elkerülendő az alacsony szintű köpködést szélsőjobbról.

Posztot írni ha valaki akar és tud, akkor nem automatikusan jelenne meg, hanem beküldés után mi tennénk ki, ha alkalmas.
És ott lehetne ezekre reagálni.

A fórum az persze veszélyes, mert vegyes flvágott és prompt, de ez ad esélyt szerintem arra, hogy könnyebben beinduljon a dolog.

A google nem enged fórumot?

bat írta...

A különbség a két weboldal között - anélkül, hogy pro- vagy kontra érvelnék - annyi, hogy az első egy blogtípusú honlap, a másik egy 'klasszikus' honlap.
---
Amiben a két típus egyezik: bejegyzést mindkét esetben csak a honlapüzemeltető/blogtulajdonos, -szerző tud létrehozni.
---
-A blogformátumú honlapnál a hozzászólások pont úgy működnek, ahogy pl. ennél a blognál is, ha úgy állítod be, csak a moderálás után jelenik meg a hozzászólás, ha megengeded, bárki írhat bármit.
-Az általam mutatott fórumnál be lehet állítani, hogy bárki lássa és hozzászóljon -ami utólag is moderálható/törölhető-, topikot hozzon létre - attól függően, kinek milyen jogot adsz -, és akár azt is, hogy csak regisztrált felhasználók szólhassanak hozzá, sőt, azt is, hogy csak a regisztrált fórumozók lássák egyáltalán a fórum tartalmát.
---
-Az első variáció
előnye, hogy egy adott bejegyzéshez azonnal hozzá tudsz szólni,
hátránya, hogy az, aki éppen nem témába vágó hozzászólásban akar megnyilvánulni, az offolni fog, viszont az oldalelemek közé itt is beépíthető az általam kínált sg-fórum, vagy sztem akár egy PHPBB-s fórum is / mint a JMP fóruma / - erre sztem nincs szükség, túl profi egy ilyen kaliberű dologhoz -.

---
-Az utóbbi
előnye, hogy bárki, bármilyen témában bármikor hozzászólhat a fórumon, sőt, nyithat új topikot is.
Hátránya -jelenlegi formájában-, hogy egy aktuális bejegyzéshez nem tud közvetlenül a bejegyzés alá kommentelni, de ez a hátrány korrigálható, simán be lehet szúrni olyan elemet, ami lehetővé teszi ezt.

tudózsidó írta...

Javítsatok ki, de a Bat-féle vázlat és a jelenlegi Kertész honlap között én csak annyi különbséget látok, hogy más a design, és van fórum is.

A fórumnak semmi értelmét nem látom, hacsak nem azt remélitek, hogy megrögzött Kertész-fanok majd ott egymásra találnak, és barátságok, szerelmek szövődnek közöttük, és éjszakákon át Sorstalanság idézeteket elemezgetnek álmatlanul.

Egy dinamikus honlap azt jelenti, hogy a szerkesztők tematizálják a diskurzust, az olvasók meg jó esetben interakcióba lépnek velük, és persze egymással. De ők nem tematizálnak, legfeljebb felvetnek témákat a szerkesztők számára, akik vagy posztolnak róla valamit, vagy nem.

Ezért javasoltam a blogmotoros megoldást, amibe természetesen a statikus tartalmak is szépen, rendszerezve integrálhatók.

NRP írta...

Literátus embernek tartván magam, a Nobel-díj után megkíséreltem elolvasni a Kertész-életművet.
Az egy Sorstalanságot kivéve számomra teljesen élvezhetetlennek bizonyultak.
De ez minden bizonnyal az én hibám.
Más.
Olyanok vagytok mint az egyszeri úttörők.
Akik törik-szakad átvitték a nénit az utca másik oldalára.
Pedig szegény át se akart menni.
Ha Kertésznek kell egy honlap, megcsináltatja.
De amilyen introvertált, szarik az egészre.
De ti csak zizegjetek, angyalkáim.
Visszatérve az 56-62-es szép időkre.
Igen sokan négerkedtek, ebből jutván némi pénzmaghoz.
Ezt a rendszer tűrte.

Nechemia ben Avraham írta...

Kurvára smucig lehet az ürge, én erre tippelek.

Nechemia ben Avraham írta...

Bat: "Messze túl van értékelve, mióta megkapta a Nobel-díjat a Sorstalanságért."

Az biztos. Eleve a díjat azért kapta meg, mert volt egy olyan német kiadója, aki kitaposta neki, időt,pénzt, fáradságot nem kímélve. Amúgy az irodalmi Nobel-díjak odaítélése 90 %-ban röhej, olvashatatlan szarságokat ítélnek remekműnek, azokhoz képest meg Kertész azért tud írni. Ha a Sorstalanság nem is, a Felszámolás mindenképp zseniális volt.

Nechemia ben Avraham írta...

""még mielőtt személyeskedésbe torkollna", az ilyen félművelt, ám roppant szószátyár outszájderek, akik a hüjeséget szorgalommal kombinálják nagy előszeretettel, sehol sem szivesen látott vendégek..."

Hülyeség pontos j-vel? Na, Bádogember, látod, ez a te szinted.

kavagi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
kavagi írta...

kavagi:Most találtam rá erre a talán már nem is élő szöveghalmazra Kertészről. Kb. fél órája állapítottam meg, hogy még mindig a régi színvonaltalan Kertész-honlap van a neten, évek óta, frissítés nélkül, amikor böngészés közben idejutottam. Átfutva a reagálásokat, gondolom, nem készült el az új honlap, sajnos. Wwan az álmod szép volt! Egyébként a diskurzus ott ment mellé, hogy nem Kertésznek van szüksége egy jobb honlapra, hanem nekünk. Ő tényleg megvan nélküle, mert más léptékben alkot a magyar publikum reagálásai nélkül is (lásd a mélyenszántó hozzászólásokat). Miért él Berlinben? Élt ő eleget itthon addig, amíg ennek tétje, tapasztalati értéke volt. Most már nincs, mivel a sajnos, de nem véletlenül lebutított magyarországi közvélemény reakciójának nincs értéke, felesleges lett volna itt maradnia. Hogy milyen nagy író, ezt, ahogyan lenni szokott az évek, nem a megtévesztett tömegek fogják igazolni. És fogják!