2009. január 13., kedd

Gáz van, nincs gáz!



Úgy tűnik, nem fog megfagyni Európa.
Nem volt ez olyan egyértelmű, bár én már másodszor nem rohantam az áruházba villanymelegítőket felvásárolni, mint a pánikba esett sokaság.
Nem azért, mintha biztos lettem volna abban, hogy csak lesz gáz hamarosan, hanem azért, mert tudtam: ha gáz nem lesz, villany sem lesz.
Amint megszűnik a gázszolgáltatás és az okosok bekapcsolják a villanymelegítőiket, úgy lecsap az áram az egész kerületben, mint ahogy Klampár Tibi tette anno Nagojában.


Klampár Tibor

Ha valaminek lett volna értelme, akkkor inkább kandallót építeni, de legalább egy vaskályhát beszerezni, meg szenet, tűzifát, az nem az oroszoktól jön, és azon sütögetni a Deák téren összeszedett galambokat, mert más nemigen lesz ha nem lesz gáz.


Már láttam is magamat, ahogy vastag cipőben, polar sapkában rohangálok fel-alá a Kempinsky szálló előtt zilált tekintettel és megszállottan, hogy a kopár fák között az ágak közé bottal csapkodva leverjek egy éhező félfagyott madarat és hazavigyem a zsákmányt éhező és didergő kis porontyomnak, mint kurázsi papa. És otthon a teraszon az anyósomtól származó tonett székeket felhasogatva tüzet rakjak, és elkészítsem a lakomát, ami kitart majd mégiscsak holnapig.


Nem, ez nem vicc, illetve dehogynem, de ez a realitás.
Értitek.


Nem jött a gáz a korábban Barátságnak nevezett vezetéken, vagy dehogyis, azon a kőolaj jött, de akkor min jött a gáz? De, az is a Barátságon jött, azon bármi tud jönni, mondták a szakemberek, ha kell kőolaj, ha kell földgáz, de bármi amit csak a barátság szó lefed: kőolaj, földgáz, bauxit, barkácsgép, kaviár, Olga a csinos traktoristalány, bármi.


Ungár Anikó

Most meg múlt héten egyszercsak suhh.... lezárták. Pedig ezt senki sem hitte volna, nyilatkozott is megelőzően a kérdés nagy szakértője Ungár Anikó korát is meghazudtoló bűvésznő-művésznő a TV-ben , hogy ő ezt nem tudja elképzelni, más illetékes nem volt nyilván, aki megszólalhatott volna a kérdésben, de sokkal hülyébbeket ők sem tudtak volna mondani, meg ez legalább ingyen volt, nem miniszteri fizetésből.
Most már el tudjuk képzelni.


Százhalombatta

Tehát hétfőn lezárták a barátságot, most kicsit nem barátkozott velünk a nagy medve.
Kimentem hát Százhalombattára, mert én még tanultam, hogy az a sok franc ott nem valami Rajk László által tervezett


Boubourg

magyar Boubourg kultúrcentrum vagy kültelki Millenáris park, hanem oda jön be a gáz és ott finomítják meg krakkolják a kőolajat, és abból lesz nem csak az adóbevétel meg a gumicukor, hanem a meleg is a radiátorokban, amin a narancshéjat szárítjuk.


Letekertem ott Százhalombattán a vezeték végéről a kupakot, hogy megbizonyosodjak róla: Anikó jól nem tudta-e elképzelni a jövőt?


Hát Anikó.... gyere ki ha gondolod, vedd fel a csodás fehér bundádat, hozzá a combcsizmát és más semmit, ahogy elvárható tőled, ott várlak a lehajtónál:
Itt csak a vetési varjak kárognak és tiszta a levegő, gáz meg semmi.
Nekem elhiheted, én belenéztem a rohadt vastag csőbe, belekiabáltam, hogy halló Barátság, itt Jóbarát, van ott valaki? És vártam a választ, de semmi, csak Igor másfél méteres szemét láttam megvillanni a gigantikus látcső túlsó oldalán valahol Dnytropetrovszk és Szicsász között, a hangja csak fáziskéséssel jött meg Battára, hogy maraggyá' már nyugiba, majd küldünk, ha elfogyott a vodka.
Szarok rá, gondoltam, hiszen egy egész gazdasági minisztériumi apparátus kommunikálta korábban, hogy ha kell, akkor 3 havi gázkészlettel vannak feltöltve a tárolók.
De úgy látszik most nem kellett, mert amikor kellett, akkor csak besétált


Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt MOL főnök, és belemondta a pofánkba, hogy legyetek már eszeteknél, a készlet sem annyi, meg ha elkezdjük leereszteni nektek a gázt, hogy szennyezzétek a levegőt, akkor nem csak a gáz lesz kevesebb, hanem a nyomás is exponenciálisan csökken, aztán úgy fog kinézni az egész, mint a felháborodott bombázó Szabadiban (nem Béla!) a szabadstrandon, a félig leeresztett gumimatracon, sikítozva, hogy:
Aladár csináljon már valamit!!!!


Nem volt gáz utánpótlás, elkezdtünk számolni, hogy ha két-három hetet mondanak, akkor az deriválva az igazságra mondjuk másfél hét, de egy hét után már csak a megbízható elvtársak kapnak ők is palackban, hogy tüdőznék le jó alaposan, a többiek meg értsék meg.
Legyenek belátóak és felnőttek, halkan mondom, hogy mindenki megértse: nem lesz gázáremelés!!!!


Lendvay Ildikó

Gázáremeleés persze lett, gáz nem lett Ildikó, hogy maga nem tud megöregedni soha?
Egy elkötelezett mozgalmár ilyen jól tartja magát, valakinek maga biztos nagyon tetszik ott az apparátusban. Ildikó, azt mondja meg nekem, hogy anno, még Jani bácsiék idején, mégis mi tartotta össze magukat, azt ne mondja nekem, hogy a pénz, mert

Kádár beszél

Jani bácsi sok rosszat csinált, de lopni nem lopott, és vagyona sem volt semmi. Akkor meg hogy volt ez? Erről szívesen meghallgatnék egy előadást akkor még maguk sem voltak elkötelezett egzsiztencia-hitel milliárdosok, és Hámori Csaba kisz vezér sem volt üvegipari mogul amikor 80 ban együtt táncolt a csonka olimpián a bolgár elvtársakkal. Nyilván kell ez a üvegmágnás Önöknél de csakis az üvegzsebek előállításához.


Üveggyár, üvegzseb, üveges tekintet, fagyhalál.


Szóval tudjuk nincs gáz, és bemondják, hogy Szerbiában meg máshol már ma sincs semmi tartalék, megfagynak és tőlünk kérnek segítséget.


Nabasszus, pont ez nem hiányzott....
Miért nem spájzoltak mint mi?
És ha adunk nekik, nekünk meddig marad?
Faggyanak meg mint az Algida jégkrém, dehogy adunk nekik, és ha nálunk sem lesz pár nap múlva és pont annyi hiányzott volna, hogy kihúzzuk fagyhalál nélkül?


Halkan mondom mint Ildikó, hogy mindenki megértse, de ez komcsi:


Ez volt a magyarság legnagyobb morális kérdése az utóbbi évtizedben biztosan., ezért is kussolt róla a média, egy szó sem hangzott el róla még privát beszélgetésben sem.

Kockáztassunk? adjunk nekik?

Szíve szerint mindenki nemet mond, de mi nem mondunk nemet, mondja ki valaki más, mi persze egészen mások vagyunk, mi adnánk, illetve egészen más lenne a helyzet, ha mi ülnénk ott nem azok, mi nem hoztuk volna Mária országát ilyen helyzetbe, hogy eccercsak nincs gáz!

Ne adjunk senkinek, és ezt mondják meg azok nekik, akik ezért kapják a fizetésüket.

Kussoltunk, lapítottunk és bíztunk benne, hogy ezt is elsummanthatjuk, mint eddig mindent, amikor tenni kellett volna valamit, alámerültünk, kibekkeltük, nem hoztuk magunkat olyan helyzetbe, hogy állást kellett volna foglaljunk.


Antall temetése

Köszönjük Önnek Miniszterelnök, úr, hogy ezt a tapasztalatot ránk hagyományozta, jogos volt az ágyútalpon vonulás, meg a darutollas gyászhuszárok, ilyet még Horthy elvtárs sem kapott Kenderesen, ahol Ön ha nem is személyesen, de családilag képviseltette magát.

Jani bácsi meg?


Kádár bulizik

Kádár és Guevara



Addig jó míg Kádár van...

Ez a magyarok krédója 1961-től 1988 ig. Volt Kislatyi, Payer-S.Nagy, határsáv, pártszerűség (na ezt sosem tudom megérteni mit jelentett), mindenünk megvolt, 3 évente útlevél, megvoltak a válaszok is csak a hozzájuk tartozó kérdéseket kellett helyesen feltenni.
Jani bácsi meg milyen szolídan, staniclibe csomagolva lett eltemetve... Sőt még a fejét is ellopták a közös sírból Máriával, vazze ez nem erkölcsi kérdés?


Egy hullának azért mégiscsak legyen feje, vagy ti hogy gondoljátok?

Ja látom sehogy, erről szemérmesen nem esik szó sehol, mindegy, majd a Vaterán csak felbukkan, licitfigyelőt kértem, és ha megvan utánvéttel fizetem.

Tehát beszóltak a szerbek, hogy kérnek egy kis segítséget, egy kis gázt, mert magfagynak.
Gyerekek, ha én lennék a gyurcsányi akkor erről kérek egy népszavazást nem a viztdíjról.


Akarja-e ön, hogy esetleg megfagyjon, és ennek érdekében átadjunk gázkészleteinkből Szerbiának?
Akarja e Őn, hogy jó döntése esetén a szerbek megfagyjanak, és mi életben maradjunk?
Akarja-e Ön, hogy szintén jó döntése esetén adjunk gázt a szomszédnak, és szerencsés esetben mindketten túléljük, szerencsétlen esetben meg egyikünk se?
Valamiért ebben a kérdésben nem nyilatkozott senki, senki sem akart népszavazást csinálni, még a zsigeri népszavaztató polgári erők sem, sem kossuth tériek, senki.
Csak a híreket figyeltük, hogy azok mit csinálnak. A Juscsenkó meg a Medvegyev meg a Gazprom, a Szovnaft meg Ungár Anikó.
Közben most hallom, hogy megindult a gáz, megállapodtak, hogy lopni nem illik, hogy ezen mi tartott ennyi ideig?
És azt is hallom, hogy a Gyurcsányék adtak gázt folyamatosan a szerbeknek meg másnak is, meg sem kérdeztek minket, hát persze nem akartak kellemetlen helyzetbe hozni minket, én is tudom te is tudod akkor meg minek beszélni róla, naccsasszony még valamit, friss dagadót vagy másegyéb?
Sőt.
Nem csak mi adtunk, hanem kiderült, hogy mindenki adott a másiknak itt Trianonban, de úgy képzeld el, hogy mindenki, a szerbek a horvátok a bosnyákok, a szlovákok, a magyarok, szlovének lengyelek németek szóval mindenki aki gyűlöli egymást nagy nemzeti ünnepnapokon, csak most, amikor bejött a dilemma, akkor derült ki, hogy képesek lennénk mi normálisan is élni, ha egyszer ebben a kurvaéletben megemberelnénk magunkat.
.
Trianon térkép
.
Most valakik összeültek a sajtó kizárásával, mérlegeltek számoltak és döntéseket hoztak. Bejött.
Akkor meg miért kussolnak róla? Érdemes lenne megosztani a tapasztalatot, hogy hogy is megy ez, nem kéne eltitkolni, hátha egyszer a nép, az isteadta nép is hasznát veszi , persze csak majd ha felnő, ha hagyják felnőni, vagy ha saját maga úgy érzi, hogy nem kell már Pampers, szobatiszta lettem.

Testileg, lelkileg.


6 megjegyzés:

bat írta...

Végig még nem jutottam a poszt olvasásán, de már pofázhatnékom támadt.
Először is, szent meggyőződésem - és lehet, hogy ezzel immár ismét egy összeesküvéselmélet-hívő leszek -, hogy a gáz azért nem jött, hogy felsrófolják a hihetetlenül alacsony kőolajárakat.
Lehet tévedek, lehet nem.
A másik, ami kikívánkozik: Klampi - akit nem az eszéért szerettünk - nevének olvastán felsejlett bennem a nyolcvanas évek eleje, mikoris Klampi a házunkban lakott V. Kati nevű barátnőjénél - akinek húga meg az én barátnőm volt /nem, nem Vera a cigánylány/, s akinek melle akkora volt, mint egy Petneházi utcai kenyérvekni. Csak nem volt úgy leégve. Max. nyáron, mikor kilátszott igen mély dekoltázsából. Na szóval, mivel Kalmpi a Kati pasija, Kati meg Babi nővére, Babi meg az én barátnőm, sokat találkoztam Klampival, akiről elmondhatom, hogy a pingpongozáson kívül sokmindenhez nem értett, viszont már abban az időben hozott haza nyugatról videólejátszót, így hozzájuk jártunk filemeket nézni, többek közt német szoftpornót, amit akkoriban alámondással szinkronizáltak. Aki van annyi idős, mint én, az tudja, hogy ez mennyire vicces tudott lenni, aki meg fiatalabb, az képzelje el, mennyire mókás, mikor szenvtelen pasihangon oh, ja!-zik valaki.
Na, olvaslak tovább...

Nemes Iván írta...

A társadalmi munkamegosztás rendszerében Klampinak az a feladat jutott, hogy pingpongozzon.
Ezt ő saját dícsőségére és a mienkére meg is tette.

Ha mindenki ennyit tenne, ez lenne itt amerika.

bat írta...

Ezt nem vitatom, Jónyerrel együtt frenetikusak voltak, meg hát azért a Rambót, mint a Tavasz tizenhét pillanatának alternatíváját is szívesen néztem nála, mégha feliratozva is...
Jegyzem meg: ma a 17 pillanatot szívesebben megnézem, mint Rambot szinkronnal.
----
Kádár előtt úgy látom Sütő Enikő billeg, ez utóbbi tegnap éppen /többek közt/ kedvenc Fekete Pákómnak főzött vega kaját, aki emígyen kommentelte főztjét:
-Ez, ez, ez ez, ez, ez ez, ez, ez, ez, ez sz*r.

Haladni kell a korral, előbb Kádár, később Pákó.
----
Ernestonkat meg nem ismertem fel nagyhirtelenjében sapka és szivar nélkül. Ej!

Névtelen írta...

hát korai volt! mégse jön az a fránya gáz! :(

Sheila G. írta...

megfagyJon
megfagyJanak

Nemes Iván írta...

Igaz Sheila, kijavítottam. Köszönöm.
Ezt valóban nem szándékosan írtam rosszul, mint a többi dolgot, pl. eccercsak stb.