2008. október 23., csütörtök

Kozma utca 6.

Azért hogy a világképedet tágítsam elmondom neked bátyám esetét a zsidó temetéssel kapcsolatban.
Bátyám segédkezett akkori barátnője édesanyjának temetésekor.
 A hölgynek aki 85 éves volt akkoriban már volt 6 férje és ezektől örökölt vagyonokat. Általában orvos férjei voltak és mindegyik szívelégtelenségben halt meg. Volt egy vőlegénye, akivel nem lett házasság, nyilván azért, mert  túl jó volt az EKG-ja... Szóval a hölgy 85 éves korában öngyilkos lett, mert akkor állítása szerint már nem kellett a férfiaknak, Isten nyugosztalja.
Bátyám segített a temetési ügyintézésben a barátnőjének. Az első probléma ott adódott, hogy a hölgy végrendeletileg meghagyta, hogy temessék a kettővel korábbi férje fölé. OKé, ez rendben is lenne, hiszen mindenre van lehetőség, csak az volt a bibi, hogy közben ez az úr a válás után még egyszer megházasodott, és igen aggályosnak tűnt, hogy az igazi özvegy kimegy a temcsibe és a halott férjén egy idegen nő fekszik.
Tehát ez a projekt megbukott és életbe lépett a B terv:
 Temessék a másik volt férje mellé!
El is kezdték intézni az ügyeket a hevra kadisánál, már mindenki le volt rendezve a rabbi a kántor stb és a pénz is ki lett alkudva, amikor a bátyám barátnője böködni kezdte a bátyám oldalát, hogy itt is kis malheure adódott: nevezetesen az, hogy akkor jutott eszébe, hogy egy pár évvel korábban az uszkárjukat illegálisan az éjszaka leple alatt csináld magad alapon eltemették a férj sírjára. Előre látható módon disszonáns elemnek igérkezett a mama temetésénél egy váratlanul felbukkanó uszkár tetem a szertartás közben. Ezért szegény bátyámnak gondoskodnia kellett a temetés előtt még egy rendes ember felbérléséről. akivel együtt idejében megtisztították a terepet e zavaró tényezőtől, a kiásott uszkárt Isten nyugosztalja egy másik illegális helyre dislokálták és ezután már valóban semi akadálya nem mutatkozott a mama végső nyugalomba helyezésének.
Az igaz, hogy a sírbatétel során bátyám még aggódva nyújtogatta a nyakát a gödör irányába, esetleges egyéb váratlan felbukkanó perturbáló faktoroktól tartva, de ilyen ezuttal nem merült fel. Így az áhitat és az egyszerű tiszta érzések illata végre valóban átlenghette a levegőt.

Nincsenek megjegyzések: